Kommunikationsforum

Anti-russisk chefredaktør angrebet af Putins troldehær

Indlægget blev oprindeligt bragt på Kommunikationsforum, hvor det er arkiveret.

Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, måtte for nylig flygte i sikkerhed til sin bunker på Pilestræde i København. Det skete efter Berlingske var kommet under angreb af Marie Krarup (MF, DF) på hendes facebookvæg, hvor Berlingskes ruslandsdækning var til debat.

Da Tom Jensen selv blandede sig i debatten, blev han angrebet af Putins troldehær, støttet af den russiske ambassade og til en sand ”hyldest til Vladimir Putin” måtte han flygte. I en leder, 22. februar, beskriver en tydelig PTSD-ramt Jensen om oplevelsen.

Screenshot fra Berlingske
Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, måtte skrive sig ud af traumet.

Krarup erklærer krig mod Berlingske.

Historien starter, da Marie Krarup på sin Facebookvæg spørger sine følgere hvordan de vil rangere medierne i forhold til anti-russisk dækning. Hun mener selv Berlingske er værst, og det er hendes følgere enige i.

Chefredaktør for Berlingske, Tom Jensen, skriver han er ”foruroliget” flere steder, inkl. som en kommentar på Krarups væg, men ikke hvad der foruroliger ham.

Krarup skriver, at han da skal være glad for, at hans egne læsere har kommentarer, for det kunne gøre avisen bedre.

Trolde angriber Tom Jensen

Jeg giver Jensen et konkret eksempel på Berlingskes anti-russiske redaktionelle linje. I en Berlingske leder fra december 2016 foreslog avisen en de facto krig mod Rusland for at redde civile i Syrien. På dette tidspunkt bragte Berlingske også al-Qaeda produceret krigspropaganda i form af den 7-årige Bana Alebed, der angiveligt tweetede fra Aleppo.

Da det så viser sig et år efter, december 2017, at præsident Assad har vundet, har Berlingske skiftet mening. Nu står der i lederen, at de civile i Syrien ikke skal have nogen hjælp, før Assad er fjernet.

Jensen anfægter så, at jeg kan sammenblande ledere og redaktionelt indhold. Berlingske skal i stedet vurderes på journalistikken, hvilket jeg sådan set er enig i.

Herefter giver jeg så følgende eksempler:

Berlingskes USA-korrespondent, Michael Bjerre skriver fake news om russisk hackning af den amerikanske valgkamp. Jeg kan anbefale ham at læse min blog ”Russisk hacking: Falsk DR Detektor eller falske nyheder på dr.dk” på Kommunikations Forum fra februar 2017.


Der findes ingen beviser for Ruslands påståede hackning af Det Demokratiske Parti, det er derfor medierne er gået over til at skrive om ”russisk indblanding”. Ingen amerikanske myndigheder har nogen sinde set på DNCs servere.

Alt er baseret på løgn og fabrikerede beviser. De blev lavet og betalt af Clinton-kampagnen i samarbejde med kumpaner, herunder folk i FBI og Justitsministeriet. Obama har efter alt at dømme løjet om hvor meget han vidste. Der er ikke skyggen af bevis for nogen ”Trump-Russia collusion”, mens der omvendt er en lid pengestrøm mellem Rusland og Clintons personligt.

På Folkets Avis kan man læse en længere forklaring: Løgenen om Russiagate krakelerer.

Uffe Ellemann er en lystløgner, der fabrikerer historier ud af det blå til lejligheden. Det sidste jeg husker var, at han i sin blog på Berlingske skrev noget om at FBI-agent Peter Strzok blev fyret for at ville undersøge Trumps Rusland-forbindelser.

Strzoks dokumenterede magtmisbrug, er rystende og han hadede Trump. SMS’er viser, modsat Ellemanns påstand, at Strzok slet ikke trode der var forbindelser mellem Trump og Rusland. Dette er velrapporteret, men Ellemann har bare opdigtet en anden historie.

Ellemann har lavet Hitler-referencer til Putin, og foreslog Danmark overveje at nedskyde et russisk fly ”som straf” for et problem han selv opfandt, for ”så kunne de måske lære det”. Det er ekstreme synspunkter, som har en prominent plads i Berlingske.

Rapport fra Danmarks Journalisthøjskole viste, hvad der er tydeligt for enhver: Medierne taler en ny kold krig frem.

Rapporten konkluderer, at dækningen af Rusland er helt ensidig kritisk. Berlingskes daværende udenrigsredaktør, Anna Libak, der er gift med den, på tidspunktet, danske ambassadør til Ukraine, indrømmer blankt, at avisens dækning af Rusland er ensidig kritisk.

Screenshot Berlingske Tom Jensen

Berlingske skriver om et anklageskrift fra Muellers undersøgelse om russisk indblanding. Vi skal tro, at Ruslands præsident Putin på en eller anden måde er indblandet når rubrikken er: Stjålne navne, destrueret data og propaganda: Anklageskrift trækker tråde direkte til Putin.

I anklageskriftet står, at de russiske trolde lærte om betydningen af ”svingstater” fra en græsrodsaktivist i Texas. Vi skal altså tro, at folk der arbejdede for Putin ikke kender helt basale dele af det amerikanske valgsystem.


Til sidst i Løgnen om Russiagate krakelerer skriver jeg om anklageskriftet, der latterligøres fra officiel russisk side.


Fogh sammenligner Putin med Islamisk Stat

Berlingske holdt konference med Anders Fogh Rasmussen som taler. Anledningen var Danmarks befrielse.

I 2. Verdenskrig døde 27 millioner Sovjetborgere, herunder russere, men Berlingske og Anders Fogh-Rasmussen brugte lejligheden til at slå Putin i hartkorn med Islamisk Stat og Nordkorea.

Hitler + Islamisk Stat + Norkorea = Putin i Berlingske.

Tom Jensen vendte aldrig tilbage til tråden, men i stedet skrev han en leder om hvordan han var blevet angrebet af den russiske stats troldehær på Marie Krarups facebookvæg. Kun de mest ”Putin-tro” debatterer der, som det fremgår.

I sin leder citerer han, at avisen er blevet kaldt ”rent bundskrab”. Jeg skrev, inden han dukkede op, at ”[Berlingske] skraber bunden”, ikke Marie Krarup. De øvrige følgere var enige i, at Berlingske var mest anti-russisk.

Arbejderen fik ros.

Jensen tror på trolde og er ikke rask

Jeg håber nogen omkring Tom Jensen vil støtte op om, at han kommer til hægterne igen. Han har set et fatamorgana af en troldehær og en hyldest til Vladimir Putin på Marie Krarups facebookvæg og fået et chok. Rent menneskeligt kan man forstå, at han har brug for at skrive sig ud af sin frygt, men Berlingskes layoutere bør lade være med at klippe billeder af Marie Krarup og Putin sammen, for det får Tom Jensen det ikke bedre af.

Krarup og Putin

Selvom opsætningen sikkert er lavet med de bedste intentioner, så kan den skabe paranoia.

Hvis andre chefredaktører vil overtage i Jensens fravær, skal de være velkomne. Jeg skrev f.eks. også at ”Jyllands-Posten fabrikerer historier”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.