eventVideo

EU og NATO i verdensorden med Kina og Rusland

Fire EU- og NATO-støtter taler om fremtidsudsigter i forhold til konflikter med især Rusland og Kina.

Det skete på Folkemødet på Bornholm, den 15. juni 2023 i partiet Venstres stand. Her bød udenrigsordfører Michael Aastrup-Jensen velkommen til Jacob Kaarsbo, tidligere Forsvarets Efterretningstjeneste, Henrik Bach Mortensen, tidligere vicepræsident for EU-partiet ALDE og Jonas Parello-Plesner, direktør for Anders Fogh Rasmussens tænketank Alliance of Democracies.

Det sammensatte panel repræsenterer ikke nogen formel magt, men et indblik og oplæg om verden set inde fra magtens korridorer og den førte politik.

Den tre kvarter videooptagelse fra Venstres event på Folkemødet i Allinge kan ses nederst i artiklen.

De sidste 20 minutter af eventen var afsat til spørgsmål fra deltagende, langt over gennemsnittet for lignende events.


Deltagere spurgte om skattelettelser vs. støtten til Ukraine, en anden om forholdet til Georgien og Michael Aastrup Jensen var sikker på han kunne vinde en åbenmundet tidligere Venstremand tilbage under en folkemøde-event med klassisk god 2014/2015-stemning og i dialog med deltagerne.

Henrik Bach Mortensen, er tidligere vicepræsident for EU-partiet ALDE. Han fortalte bl.a. at man fra EU side tidligere har set muligheder for partnerskab om klima, fri konkurrence på markedet – men fjendskab om politiske systemer. Alle tre områder er blevet forværret over de sidste 10 år.

Jacob Kaarsbo, tidligere analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste og nu anset i Tænketanken Europa, afviste at rangere truslerne fra henholdsvis Kina og Rusland. Han indledte med at vurdere ”Kina er nok den største strategiske trussel mange år fremadrettet. Rusland er den største militære trussel netop nu. Mellemøsten er på ingen måde roligt og vil også udfordre os fremadrettet”.

Ifølge Kaarsbo, er der ingen ”plan b”, men kun en NATO sejr i Ukraine som mulig fremtidsudsigt. Danmark skal derfor give alt hvad vi har og kan nu, og føre en langt mere aktiv ”udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik” ellers er vi solgt til ”stanglakrids”.

Stilbillede fra optagelsen, af panelet i Venstres have, der blev diskuteret geopolitik m.m.

Jonas Parello-Plesner, direktør for den privatfinansierede tænketank, Alliance of Democracies Foundation, betegnede Ruslands præsident Vladimir Putin og Kinas præsident Xi som diktatorer, der vil en anden verdensorden – og dermed en fælles trussel, mod liberale værdier og vores måde at leve på.

Alliance of Democracies inviterer hvert år repræsentanter fra såvel Hong Kong som Taiwan til deres årlige konference, Copenhagen Democracy Summit. Under præsident Donald Trump var daværende senator, Joe Biden indlægsholder.

Alliance of Democracies er stiftet af bl.a. Michael Chertoff, tidligere chef for Homeland Security, under såvel præsident George W. Bush og senere Barack Obama. Forinden var han anklager i New York og fik bl.a. dømt den påståede 9/11-flykaprer terrorist, Zacarias Moussaoui, til livsvarigt fængsel i sikringsanstalten, Federal ADX. Den ukrainske oligark, Viktor Pintjuk og mangeårige støtte til Clinton Foundation, var ligeledes blandt stifterne og sponsor af AoDs første konference, som daværende vicepræsident i USA, Joe Biden, talte til.

Parello-Plesner fortalte, at den kinesiske regering hvert år kontakter det danske udenrigsministerie, for at få forbudt AoDs årlige konference. Konferencen har bla. haft

ipressen optog hele eventet og spurgte om “Taiwan er Kina?”, og “om der findes en ‘plan b'”, hvis NATO ikke vinder i Ukraine.

Se hele videoen på YouTube ovenfor. Alternative links neden for.

Udsendelsen kan også ses på Odysee.

Abonner på ipressen på Odysee:

https://odysee.com/$/invite/@ipressen:d

Læs mere indhold om Ukraine-politikken under Venstre-regeringens udenrigsminister, Kristian Jensen på ipressen.com.

Link til eventbeskrivelse:

https://folkemoedet.dk/events/2023/06/15/stigende-usikkerhed-i-verden-hvordan-kan-eu-placere-sig/