Afslører Pierre Collignon fake news om russisk hackning i fransk valgkamp?
Dette indlæg blev oprindeligt publiceret på Kommunikationsforum og er arkiveret.
Kan du huske historierne om at Rusland under den franske præsidentvalgkamp spredte falske nyheder og hackede Macrons emails, som de offentliggjorde 48 timer før valget? Vladimir Putin forsøgte at sikre Marie Le Pen sejren, men Macron-holdet havde et stik i ærmet og lagt ”falske mails” ind i deres systemer. Du har sikkert hørt historien, men ellers har jeg lavet et resumé nederst. Du bør dog være opmærksom på en enkelt ting.
Alle historierne er løgn
Det er både løgn, at Rusland spredte falske nyheder, men det er også løgn at Rusland hackede Emannuel Macrons mailsystem.
En fransk omfattende undersøgelse viser, at det maksimalt er 5% af alle delte links på sociale medier i den franske valgkamp, der overhovedet kan komme i betragtning som “pro-russiske” falske nyheder. Særligt er det links/historier, der er kategoriseret som “forvirring/hinsides information” eller “konspiratoriske/anti-establishment”, men også alternative medier kategoriseret som “fransk identitet” og “anti-islam”.
Alene brugen af links til russiske nyhedssites er nok til at placere et link i kategorien for “russisk indflydelse” og det dominerende tema er krigen i Syrien, krigens aktører samt flygtningekrisen. (Læs evt. mine blogs om mediedækningen af Bana Alabed fra Aleppo her, her og her)
Rapporten, “French Election 2017 – Social Media Landscape, The Role and Impact of Non-Traditional Publishers in the French Elections 2017″, kan man selv læse, hvis man vil.
Back up af The Role and Impact of non-traditional publishers in the French Elections 2017
Hvad angår hackning af Macrons emails, så har chefen for den franske enhed, der svarer til danske ”Center for Cybersikkerhed” sagt, at hacket var så simpelt og amatørisk udført, at det kunne være udført af en enkelt person og han nedskyder dermed enhver beskyldning mod Rusland.
Med andre ord: Alle historierne om russisk hackning af den franske valgkamp og russiske falske historier var fake news. Dansk presse var fyldt med dem.
Fakta-tjek på vej
Som privatperson har jeg begrænsede resurser til at afsløre hvor mange falske nyheder danskerne har været udsat for i denne sag, så jeg håber tidligere chef-redaktør på Jyllands-Posten, Pierre Collignon, der har et ”fake news”-fellowship ved Syddansk Universitet, vil behandle sagen, fordi det er relevant at forholde sig til hvad der er falske nyheder.
Hvis ikke, så ville det være rart at høre om Collignon er enig i min beskrivelse ovenfor, der selvsagt er renset for nuancer. Fakta er, at der intet belæg er for at påstå “Rusland” spredte falske nyheder, eller at “Rusland” hackede Macron. Det er snarere relevant at undersøge hvordan beskyldningerne blev brugt (konstrueret?) af Macron-lejren og videregivet i dansk presse.
Dækning i danske medier
Nedenfor har jeg samlet et udvalg af den danske dækning af ’hacker sagen’. Jeg mener man kan diskutere artiklerne hver for sig, men dækningen er et skoleeksempel på ‘fake news’. Løgn er altid løgn, men dækningen nedenfor viser kernen af falske nyheder, for vi ved nu der hverken er dokumentation for falske nyheder eller russisk hackning. Det er fakta.
6. maj 2017: DR, ”Macron udsat for massivt hackerangreb kort før valg”, indeholdende russisk homo-bagvaskelse og angreb. Ruslands støtte til Le Pen. (Homo-rygter blev i øvrigt startet af i Frankrig af Sarkozy-lejren, ikke af Rusland)
9. maj 2017: ComputerWorld og en masse andre medier, ”Sikkerhedsfirma: Berygtet russisk hackergruppe stod bag cyber-angreb på den franske valgkamp”. Historien er løgn og propaganda, der virker – jeg har tilføjet min kommentar nederst i bloggen.
9. maj 2017, DR: ”Favoritten blev hacket kort før målstregen: Men snød efterretningstjenesten de russiske spionhackere?” Action packed russisk agent-historie, lige til at klikke på.
10. maj 2017: Ritzau i Berlingske: ”USA tror stadig mere på russisk hackerangreb på Macron” og videre: ”NSA-direktør: Vi holder øje med russerne, og vi ser dem trænge ind i dele af vor infrastruktur. Hackere med forbindelser til Ruslands regering forsøgte under Frankrigs præsidentvalg at skade centrumpolitikeren Emmanuel Macron.”
7. juni 2017: DR: “Sådan hacker man et valg” med “Hackergruppen bag Macron-angrebet var hackergruppen APT28. Det har en rækketroværdige kilder slået fast. Gruppen går også under navnet Fancy Bear og er med ret stor sikkerhed forbundet til den militære russiske efterretningstjeneste GRU. GRU er i øvrigt den samme efterretningstjeneste, der fik udvist en række officerer fra USA efter Clinton-angrebet.” [og historierne fortsætter derudaf]
Man behøver kun at læse overskrifterne, for at konstatere historierne er falske nyheder.
Chefen for den franske efterretningsenhed, der undersøger sagen siger det “kunne være hvem som helst“ inklusive en enkelt person. Budskabet er væsentligt, fordi det selvsagt ikke gavner hans egen position under Frankrigs nye præsident og han fortæller at enhver beskyldning mod Rusland er lige så gyldig, som mod enhver anden enkeltperson i verden.
Beviser mod Rusland
Som det fremgår af links ovenfor, så var der “et Sikkerhedsfirma”, der identificerede “russiske hackere” som gerningsmænd. Her er hvordan de gjorde:
De opdagede, at de russiske hackere havde åbnet filerne i deres egne Word/Excel og gemt dem før filerne blev distribueret. Dermed har Word/Excel gemt navnene på ‘sidst gemt af’, hvilket hackerne åbenbart ikke har været opmærksomme på. Og hackerne har derudover været så dumme de har indtasteet deres rigtige (?, i hvert fald russiske) navne i installationen af Word og Excel. Konklusionen er derfor: Det er russiske hackere.
ENTEN så må man tro på, at der sidder nogle russiske hackere og ærger sig over deres egne navne står i information de stjal i den franske valgkamp, uden effekt for valgresultatet, men tilføjet beviser mod dem selv, før de delte det med hele verden – ELLER – Så må man konstatere det ikke er dansk presse man skal finde fakta-baserede nyheder, men snarere en legitimitet for dansk udenrigspolitik.
Good night and good luck
Opdatering 8. juni 14:55: Blogindlæget havde oprindeligt rubrikken ‘Pierre Collignon afslører fake news om russisk hackning i fransk valgkamp!’, der kunne opfattes som misvisende click-bait.