interviewsVideo

Ukrainske flygtninge uden rettigheder

Med kort varsel rykkede Københavns Politi rykkede ud to gange samme dag.

Første gang var for at flytte den ukrainske flygtning, Mariia Pavliuk, med magt til et nyt værelse. Anden gang var for at få hende til at aflevere nøglerne til det tidligere værelse, hvad hun gjorde frivilligt. Ifølge Mariia var magtanvendelsen for at statuere et eksempel overfor andre beboere.

Københavns Politi vil hverken bekræfte eller benægte de nogensinde rykkede ud.

Som flygtning fra Ukraine er Mariia inviteret til Danmark. Hun bor på modtagecenter Ottiliahus i Valby, kendt som Welcome House, i Københavns Kommune.

Hun har helbredsproblemer og får medicin. Danske læger har anbefalet hun får et enkeltværelse, men det kan ikke lade sig gøre ifølge Welcome House.

Københavns Kommune oplyser, at 399 af de 400 pladser er besat, mens nuværende og tidligere beboere fortæller værelser har stået ledige i månedsvis.

Den 19. april blev hun med magt flyttet til et nyt værelse, hvor hendes nye sambo efterfølgende testere positiv for Covid-19. Da den nye sambo ikke kunne sove med Mariia, fik samboen nøgler til et ledigt værelse, hvor hun kunne sove om natten.

Mariia får 5.500 kroner udbetalt og betaler knap 2.500 for værelset pr. måned, hvilket efterlader 3.000 i rådighedsbeløb. Men sanktioner fra JobCenter og danskundervisning kan koste mellem 200 kroner og 600 kroner pr. dag.

Hun forstår ikke begrundelsen for den stresspolitik, hun udsættes for og ser det som et forsøg på få folk til at rejse hjem til bomber. Det eneste hun ønsker sig er, at kunne vende hjem til Ukraine og i mellemtiden et arbejde.

Se interviewet med Mariia.

Til sidst i udsendelsen vises optagelser fra 6. maj 2022, hvor statsminister Mette Frederiksen på invitation fra JP/Politiken talte på Rådhuspladsen i København.